Mała różnica, duży mózg
8 czerwca 2008, 22:21Nikt nie wie dokładnie, dlaczego ludzki mózg działa tak wydajnie w porównaniu do innych gatunków. Brytyjscy naukowcy proponują hipotezę, zgodnie z którą sekretem sprawności naszego układu nerwowego jest stopień złożoności synaps - połączeń pomiędzy neuronami.
Sieć, która ratuje mózg
2 lutego 2009, 00:19Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli na powierzchni kory mózgowej sieć "zapasowych" naczyń krwionośnych, które odtwarzają dopływ krwi do mózgu w razie powstania drobnego udaru mózgu.
Mylące opakowanie
28 lipca 2009, 12:10Większość palaczy uważa, że papierosy są bezpieczniejsze dla zdrowia, gdy na opakowaniu pojawiają się słowa "srebrny" lub "gładki", a opakowanie jest jaśniejsze i widnieje na nim rysunek czy zdjęcie filtra (Journal of Public Health).
Grelina chroni przed parkinsonizmem
27 listopada 2009, 09:46Grelina, wywołujący uczucie głodu hormon produkowany i wydzielany w żołądku, zwiększa "odporność" na chorobę Parkinsona bądź spowalnia jej rozwój (Journal of Neuroscience).
Koniec młodości, początek starości
17 marca 2010, 09:39Brytyjscy psycholodzy dociekali, kiedy, wg ludzi, kończy się młodość, a kiedy zaczyna starość. Prof. Dominic Abrams i dr Melanie Vauclair z University of Kent wykorzystali dane zgromadzone w Europejskim Sondażu Społecznym, w ramach którego uwzględniono odpowiedzi ponad 40 tys. respondentów z 21 krajów Starego Kontynentu.
Dobry pasożyt, dobry
15 czerwca 2010, 09:55Odkrycie, że bakterie bytujące w ludzkim organizmie, są mu konieczne do zachowania zdrowia, było ważnym przełomem w medycynie. Człowiek pozbawiony naturalnej flory jelitowej nie może funkcjonować prawidłowo. Od jakiegoś czasu pojawiają się głosy, że podobnie należy traktować pasożyty.
Lekcje z mózgu dla aktorów
20 sierpnia 2010, 08:48Badacze z Goldsmiths, University of London odkryli, że aktorzy mogą rozwinąć swe umiejętności sceniczne czy filmowe, stosując neurotrening (ang. neurofeedback).
Składnik arbuza obniża ciśnienie
14 października 2010, 12:08O arbuzie już teraz można powiedzieć wiele dobrego - jest smaczny, niskokaloryczny i zawiera dużo błonnika, przeciwutleniającego likopenu, potasu oraz witamin A, B6 i C – a teraz okazuje się, że pomaga również obniżyć ciśnienie krwi.
Skutterudyt dostarczy (darmowej) energii
29 grudnia 2010, 16:01W zasadzie to nie ma nic za darmo, ale często nie używamy czegoś, za co płacimy. Tak właśnie jest z energią, która w postaci ciepła odpadowego marnuje się w ogromnych ilościach. Prace naukowców otwierają nowe perspektywy jego odzyskiwania.
Pod wpływem diety produkują barwną i świecącą nić
17 marca 2011, 09:54Gąsienice jedwabników, które karmi się liśćmi morwy z dodatkiem fluorescencyjnych barwników, produkują nici o interesujących barwach, np. rażąco różowej.